Nationale molendag 2e zaterdag in mei

Nationale Molendag 8 mei 2021 zal ook niet doorgaan i.v.m.

de regeltjes rondom het coronavirus

Wel gaan we met jullie een virtule molendag vieren 

 

Onderstaand alvast een voorproefje op de

virtuele molendag en de filmpjes die er gaan volgen

 

 

 

Wat trekt Molenaar Merik nou in 't Hert, de 2 bovenstaansde filmpjes

Korte uitleg over de kap van de molen door Molenaar Henk

De luizolder, maar wat is nou opluien, door Molenaar Henk

De enige echte Puttense Molenaar Reinard legt uit over het maalproces

Technische uitleg over het afstellen van de molenstenen, door Molenaar Goof

De regulateur, en wat doet dat voor de molenaar, door Molenaar Goof

Een van de favoriete plekken van Molenaar Reinard Bovenstaande film is op 2 molens opgenomen.

Deels op 't Hert en deels op De Koe Ermelo, daar waar de

molenaars van 't Hert ook bij regelmaat draaien 

Voor meer foto's kijk op onze fotopagina

 

Wat is de Nationale Molendag?

Op 6 oktober 1973 begonnen molenaars met de Nationale Molendag. Sinds 1974 wordt het evenement elk jaar gehouden op de tweede zaterdag van mei. Het is een dag waarop zoveel mogelijk molens draaien. De Molendag is inmiddels uitgegroeid tot hét jaarlijkse molenevenement. Naast het draaien en malen met molens worden op een groot aantal molens allerlei activiteiten georganiseerd, van pannenkoeken bakken tot muziekfeesten. Ruim 700 molens nemen nu deel aan de Molendag en er worden gemiddeld meer dan 50.000 bezoekers ontvangen. De Hollandsche Molen heeft de ambitie de Nationale Molendag uit te breiden tot minimaal 800 deelnemende molens en 100.000 bezoekers in 2014.

De Hollandsche Molen

De Hollandsche Molen wil zo breed mogelijke aandacht vragen voor het mooiste monument in het Nederlandse landschap, de molen. De Nationale Molendagen en de provinciale en regionale molen- en maaldagen zijn daarvoor het platform bij uitstek. De vereniging wil de evenementen verder uitbreiden, in de eerste plaats door het aantal deelnemende molens en bezoekers van de dagen te doen toenemen. Minstens zo belangrijk is te laten zien dat molens niet alleen van wind draaien, dat er inspanning nodig is om molens de parels van ons landschap te laten zijn. Steun van de Nederlandse bevolking is daarbij onmisbaar.

De BankGiroLoterij en de molens

Sinds 2001 is De Hollandsche Molen beneficiënt van eerst de Sponsor Loterij en later de BankGiroLoterij. In totaal ontving de vereniging bijna 3 miljoen euro aan reguliere bijdragen en meer dan anderhalf miljoen euro aan incidentele bijdragen voor het Jaar van de Molens 2007 en het tv-programma BankGiroLoterij Restauratie/Het mooiste pand van Nederland. Het tv-programma werd in 2007 gewonnen door de molen van Goidschalxoord. De BankGiroLoterij is daarmee dé private financier van molens en het molenbehoud in Nederland.

 


Website van en door Molenaars van Het Hert | Deze site is gemaakt met Webklik.nl