Nationale molendag 2e zaterdag in mei

Vele molens in Nederland stelden hun prachtige monument open voor het publiek.


"Ontmoet de Molenaar” Molen Het Hert open op Molendag 12 mei 

 

Zaterdag 12 mei stonden de deuren van Molen Het Hert, te Putten weer open voor iedereen. Het was Nationale Molendag, met als thema dit jaar, “Ontmoet de Molenaar”

We hebben deze dag mede door het mooie weer veel bezoek gehad welke door de gidsen en molenaars werden rondgeleid. Sinds een paar jaar wordt er Tarwe gemalen voor de bakker, Bakker Harrie van Looijengoed heeft zijn eigen Tarwe laten verbouwen op een akker in Putten. Deze tarwe wordt op het Hert vermalen tot grof meel, waarmee in een oude steenoven in Putten een overheerlijk brood “Kroonjuweeltjes” wordt gebakken. Deze werden ook tijdens de molendag verkocht hiermee werd de molen gesteund.

Helaas was er te weinig wind om het maalproces te laten zien.

De ochtend werd afgetrapt van 10 tot 12 uur door de Djembe groep Bamba Usuku uit Putten.

Voor de inwendige mens wred er ook gezorgd: Een bakje koffie met een lekkernij van bakker van Looijengoed waarmee de molen werd gesteund.

Er werd ook genoten van de heerlijke pannekoeken gebakken door Marieke.

De prijsvraag voor zaterdag was raad het aantal gemaakte omwentelingen voor de zaterdag. Dit is uiteindelijk geworden 2613 omwentelingen.

De 1e prijs ging naar de fam. Kelder, de prijs gesponsord door het Theehuis van Natuurmonumenten

De 2e prijs ging naar Mitzi van de Heuvel, de prijs gesponsord door 2Brothers


De 3e prijs ging naar Mevr. Elberton de prijs gesponsord door De Muur Putten

 

De paling en zalm gerookt door Cor Jansen waren heerlijk.

Voor de kinderen was er o.a. een springkussen. De windmolentjes en molendoeboekjes van de Hollandsche Molen, waren door de drukte al vroegtijdig op.

De Klompenmaker Marius ook een ambacht net als molenaar, had veel aandacht vooral van de jeugd.

Voor meer foto kijk op onze fotopagina

 

De dag wordt mede mogelijk gemaakt door:


 

Tevens wordt de dag mogelijk gemaakt door:

Cor Jansen en Alie van den Top met de Rookkar.

  


Wat is de Nationale Molendag?

Op 6 oktober 1973 begonnen molenaars met de Nationale Molendag. Sinds 1974 wordt het evenement elk jaar gehouden op de tweede zaterdag van mei. Het is een dag waarop zoveel mogelijk molens draaien. De Molendag is inmiddels uitgegroeid tot hét jaarlijkse molenevenement. Naast het draaien en malen met molens worden op een groot aantal molens allerlei activiteiten georganiseerd, van pannenkoeken bakken tot muziekfeesten. Ruim 700 molens nemen nu deel aan de Molendag en er worden gemiddeld meer dan 50.000 bezoekers ontvangen. De Hollandsche Molen heeft de ambitie de Nationale Molendag uit te breiden tot minimaal 800 deelnemende molens en 100.000 bezoekers in 2014.

De Hollandsche Molen

De Hollandsche Molen wil zo breed mogelijke aandacht vragen voor het mooiste monument in het Nederlandse landschap, de molen. De Nationale Molendagen en de provinciale en regionale molen- en maaldagen zijn daarvoor het platform bij uitstek. De vereniging wil de evenementen verder uitbreiden, in de eerste plaats door het aantal deelnemende molens en bezoekers van de dagen te doen toenemen. Minstens zo belangrijk is te laten zien dat molens niet alleen van wind draaien, dat er inspanning nodig is om molens de parels van ons landschap te laten zijn. Steun van de Nederlandse bevolking is daarbij onmisbaar.

De BankGiroLoterij en de molens

Sinds 2001 is De Hollandsche Molen beneficiënt van eerst de Sponsor Loterij en later de BankGiroLoterij. In totaal ontving de vereniging bijna 3 miljoen euro aan reguliere bijdragen en meer dan anderhalf miljoen euro aan incidentele bijdragen voor het Jaar van de Molens 2007 en het tv-programma BankGiroLoterij Restauratie/Het mooiste pand van Nederland. Het tv-programma werd in 2007 gewonnen door de molen van Goidschalxoord. De BankGiroLoterij is daarmee dé private financier van molens en het molenbehoud in Nederland.

 


Website van en door Molenaars van Het Hert | Deze site is gemaakt met Webklik.nl