Nationale molendag 2e zaterdag in mei

Vele molens in Nederland stellen hun prachtige monument open voor het publiek.“Welkom in de Molen” Molen Het Hert open op Molendag 14 mei 

 

Zaterdag 14 mei van 10 – 17 uur stonden de deuren van Molen Het Hert, Halvinkhuizerweg 1 te Putten open voor iedereen. Het was Nationale Molendag, met als thema dit jaar, “Welkom in de molen”

Tijdens een rondleiding door dit prachtige eeuwenoude monument van Putten lieten het molenaarsteam u graag zien wat er allemaal te zien is en hoe deze molen werkt. De molen is nog in functie. Sinds een paar jaar wordt er Tarwe gemalen voor de bakker, Bakker Harrie van Looijengoed heeft zijn eigen Tarwe laten verbouwen op een akker in Putten. Deze tarwe wordt op het Hert vermalen tot grof meel, waarmee in een oude steenoven in Putten een overheerlijk brood “Kroonjuweeltjes” wordt gebakken. Ook te koop tijdens de molendag.

Ook zien hoe dit maalproces in zijn werk gaat, bij voldoende wind wordt er gemalen.

Voor de inwendige mens werd ook gezorgd: er was koffie en ook verkochten we Schovenhorster koeken, van bakker van Looijengoed waarmee u de molen ondersteund.

Er werd ook paling en/of zalm gerookt door Cor Jansen. Ook Hert Bier was van de partij.

Net als vorig jaar stond het PHG er weer met een kraam.

 

Voor de kinderen was er o.a. een springkussen. Ook waren er mooie windmolentjes en de doeboekjes van de Hollandsche Molen.

Er was dit jaar weer een fietstocht rond de molens organisatie via het VVV.

Dit jaar was er nieuw een treintje tussen Molen Het Hert en Molen De Koe in Ermelo, helaas heeft deze alleen in de ochtend kunnen rijden

 


Er is weer een prijsvraag met een mooie prijs.


Op molendag werd onze nieuwe DVD gepresenteerd, de DVD is tevens te koop in de molen.

 

De dag wordt mede mogelijk gemaakt door:


 

Tevens wordt de dag mogelijk gemaakt door:

Cor Jansen met de Rookkar.

 


 


Wat is de Nationale Molendag?

Op 6 oktober 1973 begonnen molenaars met de Nationale Molendag. Sinds 1974 wordt het evenement elk jaar gehouden op de tweede zaterdag van mei. Het is een dag waarop zoveel mogelijk molens draaien. De Molendag is inmiddels uitgegroeid tot hét jaarlijkse molenevenement. Naast het draaien en malen met molens worden op een groot aantal molens allerlei activiteiten georganiseerd, van pannenkoeken bakken tot muziekfeesten. Ruim 700 molens nemen nu deel aan de Molendag en er worden gemiddeld meer dan 50.000 bezoekers ontvangen. De Hollandsche Molen heeft de ambitie de Nationale Molendag uit te breiden tot minimaal 800 deelnemende molens en 100.000 bezoekers in 2014.

De Hollandsche Molen

De Hollandsche Molen wil zo breed mogelijke aandacht vragen voor het mooiste monument in het Nederlandse landschap, de molen. De Nationale Molendagen en de provinciale en regionale molen- en maaldagen zijn daarvoor het platform bij uitstek. De vereniging wil de evenementen verder uitbreiden, in de eerste plaats door het aantal deelnemende molens en bezoekers van de dagen te doen toenemen. Minstens zo belangrijk is te laten zien dat molens niet alleen van wind draaien, dat er inspanning nodig is om molens de parels van ons landschap te laten zijn. Steun van de Nederlandse bevolking is daarbij onmisbaar.

De BankGiroLoterij en de molens

Sinds 2001 is De Hollandsche Molen beneficiënt van eerst de Sponsor Loterij en later de BankGiroLoterij. In totaal ontving de vereniging bijna 3 miljoen euro aan reguliere bijdragen en meer dan anderhalf miljoen euro aan incidentele bijdragen voor het Jaar van de Molens 2007 en het tv-programma BankGiroLoterij Restauratie/Het mooiste pand van Nederland. Het tv-programma werd in 2007 gewonnen door de molen van Goidschalxoord. De BankGiroLoterij is daarmee dé private financier van molens en het molenbehoud in Nederland.

 


Website van en voor Molenaars van Het Hert | Deze site is gemaakt met Webklik.nl