Nationale molendag 2e zaterdag in mei

Vele molens in Nederland stelden hun prachtige monument open voor het publiek.


"Ontmoet de Molenaar” Molen Het Hert open op Molendag 11 mei 

 

Zaterdag 11 mei staan de deuren van Molen Het Hert, te Putten weer open voor iedereen. Het is Nationale Molendag, met als thema dit jaar, “Ontmoet de Molenaar”

Rondleiding door de gidsen en molenaars.

Voor de inwendige mens wordt er ook gezorgd: Een bakje koffie waarmee de molen werd gesteund.

Er worden ook weer heerlijke pannekoeken gebakken door Marieke en Hans

 

De paling en zalm gerookt door Cor Jansen waren heerlijk.

Voor de kinderen is er o.a. een springkussen. Tevens wordt er nog een leuke verrassing weggegeven aan de kinderen

De Klompenmaker Marius ook een ambacht net als molenaar,is ook weer van de partij en had vorig jaar veel aandacht vooral van de jeugd.

Voor meer foto kijk op onze fotopagina

 

  

Tevens wordt de dag mogelijk gemaakt door:

Cor Jansen en Alie van den Top met de Rookkar.

  


Wat is de Nationale Molendag?

Op 6 oktober 1973 begonnen molenaars met de Nationale Molendag. Sinds 1974 wordt het evenement elk jaar gehouden op de tweede zaterdag van mei. Het is een dag waarop zoveel mogelijk molens draaien. De Molendag is inmiddels uitgegroeid tot hét jaarlijkse molenevenement. Naast het draaien en malen met molens worden op een groot aantal molens allerlei activiteiten georganiseerd, van pannenkoeken bakken tot muziekfeesten. Ruim 700 molens nemen nu deel aan de Molendag en er worden gemiddeld meer dan 50.000 bezoekers ontvangen. De Hollandsche Molen heeft de ambitie de Nationale Molendag uit te breiden tot minimaal 800 deelnemende molens en 100.000 bezoekers in 2014.

De Hollandsche Molen

De Hollandsche Molen wil zo breed mogelijke aandacht vragen voor het mooiste monument in het Nederlandse landschap, de molen. De Nationale Molendagen en de provinciale en regionale molen- en maaldagen zijn daarvoor het platform bij uitstek. De vereniging wil de evenementen verder uitbreiden, in de eerste plaats door het aantal deelnemende molens en bezoekers van de dagen te doen toenemen. Minstens zo belangrijk is te laten zien dat molens niet alleen van wind draaien, dat er inspanning nodig is om molens de parels van ons landschap te laten zijn. Steun van de Nederlandse bevolking is daarbij onmisbaar.

De BankGiroLoterij en de molens

Sinds 2001 is De Hollandsche Molen beneficiënt van eerst de Sponsor Loterij en later de BankGiroLoterij. In totaal ontving de vereniging bijna 3 miljoen euro aan reguliere bijdragen en meer dan anderhalf miljoen euro aan incidentele bijdragen voor het Jaar van de Molens 2007 en het tv-programma BankGiroLoterij Restauratie/Het mooiste pand van Nederland. Het tv-programma werd in 2007 gewonnen door de molen van Goidschalxoord. De BankGiroLoterij is daarmee dé private financier van molens en het molenbehoud in Nederland.

 


Website van en door Molenaars van Het Hert | Deze site is gemaakt met Webklik.nl