Nationale molendag 2e zaterdag in mei

Vele molens in Nederland stelden hun prachtige monument open voor het publiek.


"Ontmoet de Molenaar” Molen Het Hert open op Molendag 11 mei 


“Ontmoet de Molenaar” . Tijdens een rondleiding door dit prachtige eeuwenoude monument van Putten laat het molenaarsteam u de molen aan het werk zien.


De molenaars hopen op voldoende wind zodat we ook het maalproces kunnen laten zien. 


Wil je meer over ambachten weten dan is deze dag een uitgelezen kans er is een klompenmaker, een smid, een imker en wordt er paling en zalm gerookt door Cor Jansen. 


Er worden op deze dag weer heerlijke pannenkoeken gebakken en kunt u ook genieten van een lekkere bak koffie of thee met een lekkernij! Dit jaar kunt u meedoen aan een speurtocht.


Voor de kinderen is er o.a. een springkussen. Ook zijn er gratis bouwplaten van wind- en watermolens en wederom de mooie windmolentjes voor de kinderen.


Dit jaar zijn er voor het eerst de radiozendamateurs op de molen en nemen deel aan het Mills On The Air evenement met de special call PA120MILL, wat staat voor 120 jaar Molen Het Hert.


Gerard (PA0PIW) en Maarten (PA3EYC) regelen de techniek voor het maken van de radio-verbindingen en Hilde (PA3EKW) en Koos (PA3BJV) zijn aanwezig met een morse activiteit voor de jeugdige bezoekers.


Op molendag wordt de DVD van de molen vertoond, van deze DVD zijn er nog enkele te koop op de molen.


Meer en actuele informatie is te vinden op www.molenhethert.nl


Op Zaterdag 11 mei van 10 – 17 uur staan de deuren van Molen Het Hert, Halvinkhuizerweg 1 te Putten weer open voor iedereen, dus u bent van harte welkom.


 

 

Voor meer foto kijk op onze fotopagina

 

  

Tevens wordt de dag mogelijk gemaakt door:

Cor Jansen en Alie van den Top met de Rookkar.

  


Wat is de Nationale Molendag?

Op 6 oktober 1973 begonnen molenaars met de Nationale Molendag. Sinds 1974 wordt het evenement elk jaar gehouden op de tweede zaterdag van mei. Het is een dag waarop zoveel mogelijk molens draaien. De Molendag is inmiddels uitgegroeid tot hét jaarlijkse molenevenement. Naast het draaien en malen met molens worden op een groot aantal molens allerlei activiteiten georganiseerd, van pannenkoeken bakken tot muziekfeesten. Ruim 700 molens nemen nu deel aan de Molendag en er worden gemiddeld meer dan 50.000 bezoekers ontvangen. De Hollandsche Molen heeft de ambitie de Nationale Molendag uit te breiden tot minimaal 800 deelnemende molens en 100.000 bezoekers in 2014.

De Hollandsche Molen

De Hollandsche Molen wil zo breed mogelijke aandacht vragen voor het mooiste monument in het Nederlandse landschap, de molen. De Nationale Molendagen en de provinciale en regionale molen- en maaldagen zijn daarvoor het platform bij uitstek. De vereniging wil de evenementen verder uitbreiden, in de eerste plaats door het aantal deelnemende molens en bezoekers van de dagen te doen toenemen. Minstens zo belangrijk is te laten zien dat molens niet alleen van wind draaien, dat er inspanning nodig is om molens de parels van ons landschap te laten zijn. Steun van de Nederlandse bevolking is daarbij onmisbaar.

De BankGiroLoterij en de molens

Sinds 2001 is De Hollandsche Molen beneficiënt van eerst de Sponsor Loterij en later de BankGiroLoterij. In totaal ontving de vereniging bijna 3 miljoen euro aan reguliere bijdragen en meer dan anderhalf miljoen euro aan incidentele bijdragen voor het Jaar van de Molens 2007 en het tv-programma BankGiroLoterij Restauratie/Het mooiste pand van Nederland. Het tv-programma werd in 2007 gewonnen door de molen van Goidschalxoord. De BankGiroLoterij is daarmee dé private financier van molens en het molenbehoud in Nederland.

 


Website van en door Molenaars van Het Hert | Deze site is gemaakt met Webklik.nl