Nationale Molendag

Molen ‘t Hert zet altijd wat in gang

VriendenLoterij Nationale Molendag 13 Mei

Breng deze dag een bezoek aan de eeuwenoude monumentale molen ’t Hert en ga dan met onze gidsen en/of molenaars mee en kunt u de molen aan het werk zien. De molenaars hopen op voldoende wind zodat we ook het maalproces kunnen laten tonen.

Ook deze keer ontbreken de ambachten niet er is o.a. een klompenmaker en wordt er op ambachtelijke wijze vis gerookt door Cor Jansen.

We bakken weer heerlijke pannenkoeken en verse wafels. Ook kunt u genieten van een bak koffie of thee en diverse frisdranken, met heerlijke plak cake! Dit jaar verkopen we bovendien voor het eerst pannenkoek- en cakemix, zodat u thuis nog heerlijk kunt nagenieten.

Voor de kinderen is er weer een springkussen en zijn er leuke presentjes.

De Hollandsche Molen zet zich in voor het behoud van windmolens en watermolens in Nederland. Dit jaar bestaat de Hollandsche Molen 100 jaar en is het voor de 50e keer Nationale Molendag. Er zijn vanwege dit jubileum acties voor de kinderen bedacht, en is er een spaarkaart voor het bezoeken van meerdere molens tussen deze Molendag en de Open Monumentendag.

Meer en actuele informatie is te vinden op www.molenhethert.nl .

Op Zaterdag 13 mei van 10 tot 16 uur staan de deuren van Molen Het Hert, Halvinkhuizerweg 1 te Putten weer open voor iedereen.

U bent van harte welkom.

 

 

 

Wat is de Nationale Molendag?

Op 6 oktober 1973 begonnen molenaars met de Nationale Molendag. Sinds 1974 wordt het evenement elk jaar gehouden op de tweede zaterdag van mei. Het is een dag waarop zoveel mogelijk molens draaien. De Molendag is inmiddels uitgegroeid tot hét jaarlijkse molenevenement. Naast het draaien en malen met molens worden op een groot aantal molens allerlei activiteiten georganiseerd, van pannenkoeken bakken tot muziekfeesten. Ruim 700 molens nemen nu deel aan de Molendag en er worden gemiddeld meer dan 50.000 bezoekers ontvangen. De Hollandsche Molen heeft de ambitie de Nationale Molendag uit te breiden tot minimaal 800 deelnemende molens en 100.000 bezoekers in 2014.

De Hollandsche Molen wil zo breed mogelijke aandacht vragen voor het mooiste monument in het Nederlandse landschap, de molen. De Nationale Molendagen en de provinciale en regionale molen- en maaldagen zijn daarvoor het platform bij uitstek. De vereniging wil de evenementen verder uitbreiden, in de eerste plaats door het aantal deelnemende molens en bezoekers van de dagen te doen toenemen. Minstens zo belangrijk is te laten zien dat molens niet alleen van wind draaien, dat er inspanning nodig is om molens de parels van ons landschap te laten zijn. Steun van de Nederlandse bevolking is daarbij onmisbaar.

Molendagen

Sinds 2001 is De Hollandsche Molen beneficiënt van eerst de Sponsor Loterij en later de BankGiroLoterij en sinds dit jaar (2023) de Vriendenloterij. In totaal ontving de vereniging bijna 3 miljoen euro aan reguliere bijdragen en meer dan anderhalf miljoen euro aan incidentele bijdragen voor het Jaar van de Molens 2007 en het tv-programma BankGiroLoterij Restauratie/Het mooiste pand van Nederland. Het tv-programma werd in 2007 gewonnen door de molen van Goidschalxoord. De BankGiroLoterij is daarmee dé private financier van molens en het molenbehoud in Nederland.