Nationale Molendag

Hoe zit dat nou? 

Molendag is op Het Hert goed bezocht

Nationale Molendag. Dit jaar bestaat het Gilde van Vrijwillige Molenaars 50 jaar, en daarom is 2022 het Jaar van de Molenaar. 

Extra bijzonder dus om een molenaar te bezoeken. 

Ook de ambachten ontbreken deze keer niet er is o.a. een klompenmaker, een smid, een imker en wordt er paling en zalm gerookt door Cor Jansen. 

We hebben weer heerlijke pannenkoeken gebakken lopende dag, er werd heerlijk van genoten! 

Voor de kinderen was er weer het springkussen en leuke presentjes.

Een ruwe schatting geeft aan dat jullie met ca 450 a 500 bezoekers te molen bezocht hebben.

Helaas was de wind niet voldoende om te malen, maar wil je de molen malend zien,

loop dan eens op een zaterdag binnen, als de molen draait zijn we open en kun je de molen bezoeken

 

Wat is de Nationale Molendag?

Op 6 oktober 1973 begonnen molenaars met de Nationale Molendag. Sinds 1974 wordt het evenement elk jaar gehouden op de tweede zaterdag van mei. Het is een dag waarop zoveel mogelijk molens draaien. De Molendag is inmiddels uitgegroeid tot hét jaarlijkse molenevenement. Naast het draaien en malen met molens worden op een groot aantal molens allerlei activiteiten georganiseerd, van pannenkoeken bakken tot muziekfeesten. Ruim 700 molens nemen nu deel aan de Molendag en er worden gemiddeld meer dan 50.000 bezoekers ontvangen. De Hollandsche Molen heeft de ambitie de Nationale Molendag uit te breiden tot minimaal 800 deelnemende molens en 100.000 bezoekers in 2014.

De Hollandsche Molen wil zo breed mogelijke aandacht vragen voor het mooiste monument in het Nederlandse landschap, de molen. De Nationale Molendagen en de provinciale en regionale molen- en maaldagen zijn daarvoor het platform bij uitstek. De vereniging wil de evenementen verder uitbreiden, in de eerste plaats door het aantal deelnemende molens en bezoekers van de dagen te doen toenemen. Minstens zo belangrijk is te laten zien dat molens niet alleen van wind draaien, dat er inspanning nodig is om molens de parels van ons landschap te laten zijn. Steun van de Nederlandse bevolking is daarbij onmisbaar.

Sinds 2001 is De Hollandsche Molen beneficiënt van eerst de Sponsor Loterij en later de BankGiroLoterij. In totaal ontving de vereniging bijna 3 miljoen euro aan reguliere bijdragen en meer dan anderhalf miljoen euro aan incidentele bijdragen voor het Jaar van de Molens 2007 en het tv-programma BankGiroLoterij Restauratie/Het mooiste pand van Nederland. Het tv-programma werd in 2007 gewonnen door de molen van Goidschalxoord. De BankGiroLoterij is daarmee dé private financier van molens en het molenbehoud in Nederland.