Nieuwtjes uit de molen!  

 

Op de jaarvergadering in Amersfoort 17 maart heeft Reinard zijn getuigschrift gehaald!

 

Reinard geslaagd voor zijn landelijk examen


Op de molen De Duif in Nunspeet de 17e oktober geslaagd voor zijn landelijk examen.

Gefeliciteerd Reinard!

 

 

Fotografen op de molen


Op zaterdag 21 mei waren Rene Stormbroek en zijn vrienden op de molen en hebben een mooie fotoserie gemaakt, klik hier om mee te genieten

 

Molen het Hert: 12 september 2015 Monumentendag


Zaterdag 12 september zet molen het Hert van 10 – 16 uur de deuren wijd open als deelnemer aan de Open Monumentendag 2015. Het aloude ambacht van korenmolenaar wordt ook die dag getoond. De molenaars zullen de wieken laten draaien en bij voldoende wind de stenen laten malen. Rond 13.30 uur zal de nieuwe tarweoogst, verbouwd op een akker in Putten, naar de molen gebracht worden, omlijst door het Shantykoor de Kajuitzangers.


Op windkracht zullen de zakken naar de 3e zolder in de molen geluid worden. Er is dan weer een nieuwe voorraad tarwe om te malen voor bakker Harrie van Looijengoed, met wie de molen nu enkele jaren een prachtige samenwerking heeft.


In en rond de molen is het een gezellige drukte die dag. Kinderen kunnen zich uitleven op het springkussen, terwijl ouders kunnen genieten van een bakje koffie van Moving Coffie door Albert Kunnen, met heerlijke Schovenhorster koeken van Harrie van Looijengoed. Ook is er heerlijke vis van Cor Jansen


In de molen draait een korte film met historische beelden uit de jaren 60 van de vorige eeuw, waarop de welbekende molenaars van de Poll te zien zijn.


Molenaars en gidsen vertellen graag meer over Het Hert. Zij onthullen u waar dat gezegde “met de billen bloot” vandaan komt. Of “jezelf in de nesten werken”. Ook kunnen zij sinds kort de nog aanwezig Jakobsladder weer in werking stellen.


We hopen 12 september op flink wat wind in de zeilen; voor een molen onmisbaar.  


Nieuwsgierig geworden, kijk op www.molenhethert.nl

 

 

Jan van de Groep winnaar van de prijsvraag op molendag


Jan van de Groep is de winnaar geworden van de prijsvraag op de molen, hij zat er het dichtste bij die dag, we sloten de dag af met 4144 omwentelingen, en Jan had uitgerekend dat de molen deze dag 4163 omwentelingen zou gaan maken. Aan Jan is de prijs op de Boerenerfmarkt in Putten overhandigd. Jan kan bij De Huifkar in Putten zijn prijs gaan verzilveren door de overheerlijke pannenkoeken te gaan eten. De prijs is beschikbar gesteld door De Huifkar te Putten.

 

22 Februari zal de molen te zien zijn in het RTL4 programma  Nederland Heeft Het

Dit tijdens een deel wat door Harrie van Looijengoed is ingezet, waarmee het van tarwe tot een brood gaat en natuurlijk via de Molen Het Hert.

De 22e is dit om ca. 16:00uur en herhaling de 28e om ca. 14:00uur

 

 

Maaldag tijdens open Monumentendag

Tijdens de maaldag zal het recent geoogste tarwe worden aangevoerd met paard en wagen zoals dit ook vroeger al gebeurde. Dit tarwe is verbouwd door Bakker Harrie van Looijengoed  Het eerste tarwe zal door de Burgemeester worden geluid in de molen, benieuwd wat dat inhoudt kom dan kijken.

Ook is er een kleurwedstrijd voor de allerkleinste, hiervoor rijkt ook de Burgemeester de prijzen uit. Wil je ook graag meedoen, haal dan een tekening bij de winkels van de bakker Harrie van Looijengoed, of de winkel van Molen Putten. In de molen liggen uiteraard ook kleurplaten, deze zijn tijdens onze openingstijden ook af te halen.

Het Shantykoor "de kajuitzangers" is die dag ook van de partij en zal om 11:00 een optreden geven.

Ook aan koffie wordt gedacht en is deze dag gratis.

Aan de kinderen is ook gedacht er zal deze dag een springkussen staan.

Bij voldoende wind zal er die dag van het eerste tarwe gemalen worden.


Molen het Hert in de Rouwstand wegens het overlijden Prins Friso

Ook Het Hert in Putten in de rouwstand in navolging op de andere molens.

Dit vanwege het overlijden van Prins Friso, hij was beschermheer van de vereniging De Hollandsche molen uit respect staan veel molens (hopelijk bijna allemaal) in de rouwstand. De molen zal deze stand houden tot en met de dag van de uitvaart.


Roan, 3 jaar, brengt molenaar taart op molendag 2013


Afgelopen zaterdag was het druk op korenmolen het Hert in Putten. Als deelnemer aan de Nationale molendag trok de molen bijna 300 bezoekers. Twee daarvan waren de 3-jarige Roan en zijn opa. Zij bezoeken elke zaterdag de molen en vonden dat op deze feestdag van de molen de molenaar wel een taart had verdiend. In het gastenboek van de molen op internet, www.molenhethert.nl, schrijft zijn moeder:


Omdat het vandaag Nationale Molendag is en Roan het fantastisch vindt om elke zaterdag een kijkje in de Molen te nemen, vroeg hij aan zijn moeder of zij samen met hem een taart voor molenaar Arjan wilde bakken. Zo gezegd zo gedaan. Roan heeft mee geholpen de taart bakken, en vandaag aan Arjan gegeven. We hopen dat hij lekker zal smaken!


Ook de vele andere bezoekers konden lekker smullen van de door bakker van Looijengoed gesponsorde koeken en broodjes. Velen lieten weten het mooi te vinden dat molen het Hert straks meel gaat malen voor bakker van Looijengoed.


Ook het Puttens Historisch Genootschap was met een kraam aanwezig.


Ondanks het mindere weer was het een zeer geslaagde molendag voor molen het Hert. 

 

 

 

Kroningsdag 30 april 2013

Ook het Hert vandaag, 30 april 2013, in feestelijke stijl voor de kroning van onze nieuwe koning. Rood, wit, blauw en oranje in de wieken, de vlaggetjes van wiek naar wiek. En in oranje kleuren de hulde aan ons nieuwe koningspaar op de rietkap. Zon en wind maakten het compleet. Juist vandaag met een wind precies van de goede kant, zodat het wiekenkruis naar het kruispunt kan staan voor de optocht die langs komt. Voor nog enkele foto kijk hier.

 

Meet en Greet SWP:

Afgelopen vrijdag was Molen het Hert ook vertegenwoordigd op de Meet en Greet vrijwilligersmarkt van de SWP, ondanks het slechte weer werd de markt goed bezocht door de bezoekers die de sneeuw en gladheid trotseerden. Vele belangstellenden hebben onze tafel bezocht, dus wie weet vrijdag gezaaid en hopelijk kunnen we in de nabije toekomst gaan oogsten.

 

Fotografen:

Het hert is een gewild object voor fotografen. Regelmatig komt er wel iemand langs die wat plaatjes komt schieten. Onlangs was Henriëtte Houtsma hier. Haar foto’s zijn hier te zien. Natuurlijk mochten Henk en Jaap ook op de foto. Je ziet wel; het is altijd gezellig op de molen!


Henk Geitenbeek officeel molenaar

We wisten het natuurlijk al lang. Maar afgelopen zaterdag (31 maart) was de officiele uitreiking van de molenaarscertificaten. Een mijlpaal in een molenaarsleven. Inlijsten en boven je bed hangen Henk!


De spreekbeurt van Kors Ruler:

Kors Ruler is bij molenaar Henk Geitenbeek geweest om zich voor te bereiden op zijn spreekbeurt. Zo te lezen en te zien is dit goed gelukt. Als molenaars zijn we ontzettend trots op Kors. Onderstaand zijn verhaal met foto's:

 
Hallo allemaal,
 
Woensdag 28 maart ben ik bij jullie geweest omdat ik mijn spreekbeurt over molens zou gaan houden.
Ik was wel zenuwachtig, ik vertelde ongeveer drie kwartier. Ik was ook het verhaal kwijt en toen vertelde ik gewoon
over van alles wat ik woensdag had gehoord. Ook heb ik molentjes laten zien, verteld over hoe de molen werkt, ook over
molen Het Hert (ook nog een filmpje van Het Hert laten zien op You Tube) en over de molen in Vaassen die verplaatst is.
 
Ik heb ook nog getrakteerd op pannenkoek en dat vonden ze allemaal heel lekker!
 
Uiteindelijk kreeg ik van de juf een 9- voor deze spreekbeurt en daar ben ik heel blij mee!
 
Ik wil jullie nog een keertje bedanken voor alle hulp en uitleg.
 
Hartelijke groeten van
Kors van Ruler
 

Het Hert & Nationale Molendag

Uiteraard doet 't Hert ook mee met de Nationale Molendag. Kijkt u maar hier


Gerrit Kouwenhoven (molenaar Veessen) beschrijft zijn ervaringen op en om de molen van Veessen. Dit keer schrijft hij over de voorbereiding en het ontvangst van de first lady van Zambia. Zijn stukjes staan geregeld in de Veluwse Kerkbode en op zijn website (http://molenveessen.blogspot.com/) Dit verhaal wilde ik jullie niet onthouden:

First lady van Zambia bezocht de molen Veessen

Zelden heb ik een draaidag zo goed voorbereid als afgelopen zaterdag, terwijl het helemaal geen draaidag is geworden. Laat me dat uitleggen. De vrouw van de president van Zambia Dr. Christine Kaseba met haar gevolg zou op bezoek komen. Dat wist ik en uiteraard wil je dan goed voor de dag komen. Je probeert zoveel mogelijk eventualiteiten uit te sluiten.
De molen stond de hele week al op het oosten en daar werd de wind ook voor zaterdag verwacht. Dat was alvast goed. Maandag en dinsdag had ik nog gedraaid in de kou, terwijl de wind verhinderde dat de omliggende wateren dicht vroren. Uiteraard ben ik binnen aan het schoonmaken gegaan. Spinnenwebben verwijderen en balken en vloeren vegen. Vrijdag sneeuwde het en ben ik aan het sneeuwruimen gegaan op de stelling, want anders kun je daar niet veilig zijn, laat staan je werk als molenaar doen waarbij je grip onder je voeten nodig hebt. Dat geldt voor het opzeilen en afzeilen en voor het kruien. En ook je gasten kan je niet toelaten op een besneeuwde stelling.
Ik heb nog handmatig het gevlucht rondgedraaid om te kijken of niet een van de wieken teveel sneeuw had verzameld, want dan zou die vanwege zijn gewicht altijd beneden gaan staan en het draaien verhinderen. Gelukkig was dat niet het geval. Ook heb ik de zeilen nog uitgetest of ze niet vastgevroren waren, maar dat was niet zo, mede dankzij het feit dat ze droog waren opgerold eerder die week na het draaien. Zelfs de oprit naar de dijk heb ik sneeuwvrij gemaakt, wat ik anders nooit doe. Toen ging de wind liggen, werd de lucht wat vochtiger en overnacht berijpte alles prachtig, ook de stelling. Zaterdagochtend was het min 15 en windstil en de wind zou de verdere dag wegblijven. Van draaien was geen enkele sprake. Opnieuw moest ik aan het vegen op de stelling om de rijp er af te halen. Uiteindelijk werd het wel heel mooi weer en met het zonnetje en zonder wind nog tamelijk aangenaam, zodat het bezoek redelijk succesvol verliep ondanks de stilstaande molen. De First Lady is een goedlachse vriendelijke vrouw en had veel belangstelling voor de molen. Dat bleek ook uit haar geïnteresseerde vragen. Al met al een bezoek om met plezier op terug te kijken
 
Gerrit Kouwenhoven

Garderense molenaar 80 jaar

GARDEREN - Dat molen De Hoop in Garderen twee dagen per week kan draaien heeft hij te danken aan enkele trouwe vrijwilligers. Eén van die vrijwilligers, Bert de Lange uit Bennekom, vierde onlangs zijn tachtigste verjaardag en dat was voor een aantal van zijn goede collega's van andere molens uit de omgeving om hem te komen feliciteren.

Buiten het feit is De Lange inmiddels ook al bijna 25 jaar gediplomeerd molenaar. De laatste twintig jaar in Garderen en nog steeds met volle overtuiging. Bij het gilde van vrijwillige molenaars zijn in Nederland zo'n 1500 molenaars aangesloten. De Lange heeft daarvan een krappe twintig molenaars zelf opgeleid. ,,Een molen is een gevaarlijk ding en het duurt, ook door de beperkte draaidagen natuurlijk, ongeveer 3 jaar voor een leerling het vak onder de knie heeft'' verteld De Lange. Op deze molen komen regelmatig kinderen uit groep 2 en 3 van de plaatselijke basisschool Prins Bernhard een kijkje nemen. In al die jaren toch wel zo'n 3000 kinderen. De Lange is er dan ook best wel trots op dat er in de 29 jaar dat hij hier 'eerste' molenaar is geen enkel ongeluk heeft plaatsgevonden. Jammer vindt hij het wel dat er eigenlijk nooit wat oudere kinderen van deze school komen, omdat hij deze veel beter het prachtige mechanisme van een molen zou kunnen uitleggen. Gelukkig komen er vooral in het voorjaar en de zomer veel klassen tijdens hun schoolreis een kijkje op de molen nemen. Ook hebben de molenaars dan aan gebrek aan belangstelling van andere passanten geen klagen. De Lange: ,,Ik ben nog steeds heel gelukkig met dit 'werk'. Zo lang het zo goed gaat met mijn gezondheid als nu, hoop ik het nog heel lang vol te houden. Leuk ook trouwens dat ik momenteel een Garderense leerling op mag leiden, want vrijwillige molenaars zijn nog steeds hard nodig!''. Na deze woorden wordt de molen op deze donderdag even in de ruststand gezet. De aanwezige molenaars gaan dan namelijk, ter ere van de tachtigste verjaardag van De Lange en op zijn uitnodiging, even heerlijk samen lunchen in een plaatselijk restaurant.


Kerstavond op molen De Koe - Ermelo

Als je met elkaar meel aan het afwegen en inpakken bent, passeren er heel wat dingen de revue.

Zo kwamen we met het volgende idee:

We willen graag voor mensen die alleen zijn een gezellig samenzijn organiseren op Kerstavond 24 december vanaf half 5 in de Molen.

Iedereen die eenzaam of alleen is, is welkom. Je kunt je van te voren opgeven in de Molenwinkel, of bij Ela Geitenbeek (telefonisch 06 – 10613463 of via de mail elageitenbeek@gmail.com ).

Het is de bedoeling om dan samen een kommetje soep te eten en een glaasje sap, of glühwein te drinken en gezellig samen te zijn.

De Molenwinkel wordt voor deze gelegenheid sfeervol ingericht.Het is een mooie gelegenheid om andere, bekende en onbekende mensen, te ontmoeten die ook alleen zijn.

Ik weet dat er ook molen vrijwilligers zijn die alleen zijn en er misschien bij willen zijn.

Zegt het voort, ken je iemand waarvan je denkt dat het fijn is om daar bij te zijn: nodig ze dan uit!

Vrijwilligers Molen De Koe - Ermelo

Sint op de molen

Sinterklaas heeft de molen bezocht! zie hier de foto's.


Trouwreportage

Dinsdag 1 november wordt molen Het Hert gebruikt voor een trouwreportage. Ook trouwfoto's maken op de molen? Vraag naar de mogelijkheden!


Ossenmarkt Putten

I.v.m. de jaarlijkse Ossenmarkt op woensdag 12 oktober is de molen geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. Iedereen hartelijk welkom!


Video trailer restauratie molen De Huisman

(Aanrader!) klik hier

Nog een filmpje:

Een schitterende Klokhuis aflevering over.....


Oud nieuws...

In 1999 ontving molen 't Hert een gastenboek van Vereniging De Hollandse Molen ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de molen. Al bladerende en lezende kom je diverse berichten tegen van personen uit bijna alle landen van de wereld. Koreaanse tekens, tekeningen van kinderen, frans, duits of engels geschreven teksten. Een pagina uit het gastenboek was beschreven door toenmalig molenaar Nui van Zevenbergen. Datum: 30 december 2004. Zeker, het is geen nieuws. En misschien hoort het niet thuis op deze pagina. Maar toch sta je even na te denken dat dit de laatste Van den Poll is geweest die de molen heeft laten draaien. Vanaf 1828 is deze molen in bezit geweest van Van den Poll's. Het korte verslag van Nui zegt genoeg:


Geslaagd!

Donderdag 15 september 2011 is Henk Geitenbeek geslaagd voor het landelijk molen examen! Henk is nu een van de molenaars van Het Hert. Henk, proficiat! Naast Het Hert draait Henk regelmatig op molen De Koe in Ermelo. Als Ermeloër heeft Henk het grootste gedeelte van zijn opleiding op De Koe gedaan. Henk heeft examen afgelegd op de Bolwerksmolen te Deventer.

Ook de krant besteed natuurlijk aandacht aan zo'n hoogtepunt!

 


Uitzending gemist:

de molens van kinderdijk


Grappige vragen bij de molen

n.a.v. Open Monumentendag schrijft het puttens weekblad een stukje


Open Monumentendag groot succes!

Zaterdag 10 september 2011 was een geweldig mooie dag. Naast het prima weer hebben veel bezoekers kunnen genieten van heerlijke poffertjes en zelfgebakken kruidkoek. We hebben bijna 300 bezoekers(!) mogen verwelkomen op 't Hert! Er is 250 Kg rogge gemalen, 3.700 omwentelingen gemaakt en met 4 volle zeilen was er voldoende wind om te kunnen malen.

Voor de (leerling)molenaars was het een fantastische ervaring om eindelijk ook eens zoveel bezoekers te kunnen rondleiden en te vertellen over de molen. Gelukkig kregen we de beamer op tijd aan de praat om een mooie molenfilm te kunnen laten zien. Veel bekende Puttenaren kwamen kijken maar ook molenaars uit andere delen van Nederland. Zelfs de bekende molenarchitect Jan Heijdra was op 't Hert te vinden vandaag!

Op de fotopagina krijgt u een eerste indruk.

...en dit was nog maar het begin.....


 "Trots op 't Hert"

Woensdag 7 september een artikel over de Open Monumentendag in Het Puttens Weekblad, waarbij een leuk stukje over onze molen staat geschreven! In De Puttenaer staat een interview met molenaar Arjan Donk.


10 september 2011: Het Hert doet mee met Open Monumentendag


Vernieuwde zeilen:

De zeilen van de molen zijn door ons gerepareerd en behandeld met Hydrolin. Alles ziet er weer strak uit! Toch zijn we niet helemaal tevreden omdat we hier en daar nog een plooitje zien…. Er is dus nog wat te doen!


 


 Share


Website van en door Molenaars van Het Hert | Deze site is gemaakt met Webklik.nl