Nationale Molendag

Molens, hoezo oud en statisch? Ze zijn volop in beweging!

VriendenLoterij Nationale Molendag 11 Mei

Breng deze dag een bezoek aan de eeuwenoude monumentale molen ’t Hert en ga dan met onze gidsen en/of molenaars mee en kunt u de molen aan het werk zien. De molenaars hopen op voldoende wind zodat we ook het maalproces kunnen tonen.

We hebben voor molendag nog een mooi werktuig binnen, maar hoe heet die en wat doe je ermee?

Dit jaar iets minder ambachten, maar er zijn leuke attracties rond de molen, er wordt op ambachtelijke wijze paling en zalm gerookt door Cor Jansen. Kim is ook weer van de partij, vorig jaar met monumentendag deed ze aan urban sketching. Deze keer gaat ze tekenen. En eenieder die zin heeft om mee te doen mag aanschuiven

We bakken weer heerlijke pannenkoeken en er zijn heerlijke broodjes knakworst. Ook kunt u genieten van een bak koffie of thee met heerlijke plak cake en diverse frisdranken.

Ook is er meelverkoop voor de thuisbakker.

Voor de kinderen is er weer een springkussen en zijn er de bekende windmolentjes, en de molenaar heeft ook andere leuke presentjes.

De Hollandsche Molen zet zich in voor het behoud van windmolens en watermolens in Nederland.

Er zijn vanwege het succes van vorig keer weer de spaarkaarten voor het bezoeken van meerdere molens tussen deze Molendag en de Open Monumentendag.

Meer en actuele informatie is te vinden op www.molenhethert.nl .

Op Zaterdag 11 mei van 10 tot 16 uur staan de deuren van Molen Het Hert, Halvinkhuizerweg 1 te Putten weer open voor iedereen.

De Molen is in de regel elke zaterdag open.

U bent van harte welkom.

 

 

 

Wat is de Nationale Molendag?

Op 6 oktober 1973 begonnen molenaars met de Nationale Molendag. Sinds 1974 wordt het evenement elk jaar gehouden op de tweede zaterdag van mei. Het is een dag waarop zoveel mogelijk molens draaien. De Molendag is inmiddels uitgegroeid tot hét jaarlijkse molenevenement. Naast het draaien en malen met molens worden op een groot aantal molens allerlei activiteiten georganiseerd, van pannenkoeken bakken tot muziekfeesten. Ruim 700 molens nemen nu deel aan de Molendag en er worden gemiddeld meer dan 50.000 bezoekers ontvangen. De Hollandsche Molen heeft de ambitie de Nationale Molendag uit te breiden tot minimaal 800 deelnemende molens en 100.000 bezoekers in 2014.

De Hollandsche Molen wil zo breed mogelijke aandacht vragen voor het mooiste monument in het Nederlandse landschap, de molen. De Nationale Molendagen en de provinciale en regionale molen- en maaldagen zijn daarvoor het platform bij uitstek. De vereniging wil de evenementen verder uitbreiden, in de eerste plaats door het aantal deelnemende molens en bezoekers van de dagen te doen toenemen. Minstens zo belangrijk is te laten zien dat molens niet alleen van wind draaien, dat er inspanning nodig is om molens de parels van ons landschap te laten zijn. Steun van de Nederlandse bevolking is daarbij onmisbaar.

Molendagen

Sinds 2001 is De Hollandsche Molen beneficiënt van eerst de Sponsor Loterij en later de BankGiroLoterij en sinds dit jaar (2023) de Vriendenloterij. In totaal ontving de vereniging bijna 3 miljoen euro aan reguliere bijdragen en meer dan anderhalf miljoen euro aan incidentele bijdragen voor het Jaar van de Molens 2007 en het tv-programma BankGiroLoterij Restauratie/Het mooiste pand van Nederland. Het tv-programma werd in 2007 gewonnen door de molen van Goidschalxoord. De BankGiroLoterij is daarmee dé private financier van molens en het molenbehoud in Nederland.